De Ooldies

Roermond

Het is vrijdag 27 september en de Ooldies gaan al weer voor de 17de keer op zeilweekend.
God zij dank konden we dit jaar weer verzamelen bij de voor ons zo vertrouwde haven van Oolderhuuske.
 De stemming zat er dan ook gelijk goed in en ondanks het vroege uur vliegen de grappen en grollen over en weer, heerlijk we hebben er zin in. Afgesproken was om 09.00u vertrekken en geloof het of niet iedereen was op tijd.
Bijna niet des Ooldies maar een apart verschijnsel. Dus we konden echt op tijd vertrekken! Alleen nog even een groepsfoto maken…

Van alle uitzwaaiers was Rob Wester meteen bereidt deze foto te nemen, en konden we dus richting Friesland afreizen en bleef Rob even later alleen achter op de parkeerplaats....

De reis verliep voorspoedig en we zaten goed op schema, na 2 uurtjes rijden hebben we een korte stop gemaakt, even de beentjes strekken en een broodje eten. En dan weer snel verder naar Stavoren.
Nou ja snel… team Sars moest nog even tanken.

Dan ben je dus weer een kwartier verder, Tip: Gijs je tankdop zit aan bakboord.
Tegen 12.30u rijden we het inmiddels vertrouwde Stavoren binnen, heerlijk het voelt toch een beetje als thuiskomen wat zal het weekend ons weer gaan brengen. Niet veel later zien we de oude Abt fan Starum weer in volle glorie in de haven liggen.
We gaan meteen aan de slag en brengen de drank aan boord, oja sommige hadden ook nog andere dingen bij zich. Die van pas zouden kunnen komen dit weekend. De indeling van de kooien was van te voren goed doorgesproken en verliep vlekkeloos.
Niets kon ons weerhouden van een prachtig zeilweekend.
Na een welkom van schipper Kees en zijn 3 mans sterke bemanning, hijsen we de vlag en varen we met Jan achter het roer de haven uit richting Harlingen, het ging meteen lekker erstond een aardig windje van 3 beaufort en de Abt glee heerlijk door het water.


Door het vakmanschap van onze stuurman leggen we rond 19.00u aan in de prachtige haven van Harlingen.


Voor Jan zit werk er "voorlopig" op maar voor andere begint het nu pas, de inwendig mens moet ook verzorgd worden, zo’n paar uurtjes op het water maakt hongerig en dan is het maar wat handig dat de Ooldies standaard twee Koks aan boord hebben die de crue al jaren voortreffelijk verzorgt, uit waardering voor hun jaren lange diensten in de kombuis heeft Ooldie Theo het plan geopperd om dit eens op een ludieke manier te onderstrepen, uiteraard was het Ooldie team het hier roerend mee eens en hebben we de heren onderscheiden met de drie-sterren-ooldies-kosksschuit.

 


Tegen 21.30u komt het vertrouwde gezicht van Annemien de kajuit binnen
leuk haar weer te zien en een hartelijk welkom van ons allen.
De avond verloopt verder heel gezellig zoals eigenlijk alle avonden van ons zeilweekend,
toch zijn er twee zaken die we hier extra willen benoemen. Als eerste het installeren van ons lid Jack Dorenberg.
Jack staat er mooi op met zijn nieuwe Ooldies tenue.
 En hij wordt gefeliciteerd met het heugelijke feit dat hij zich nu officieel Ooldie mag noemen.


We hopen dat hij een mooie tijd heeft bij de vereniging. Als tweede werd er aandacht besteed aan de onlangs aftreden voorzitter Rob,
Rob heeft deze functie meer als 10 jaar met ziel en zaligheid vervult en dat willen de Ooldies natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Na mooie woorden van dank voor alle inzet als voorzitter hebben we Rob een leuk aandenken gegeven,
aan zijn tijd als voorzitter van deze toch bijzondere club,
gelukkig beteken het beëindigen van zijn voorzitterschap niet dat Rob de Ooldies verlaat.

Na het officiële gebeuren nemen we gezellig nog een paar drankjes en zoeken we onze kooi op   Morgen beloofd het een mooi dag te worden….           

Zaterdagmorgen: 08.00u 
De eerste Ooldies komen boven water, nog een beetje duf richting de bank om daar weer neer te ploffen even rustig wakker worden, Een lekker kopje koffie en langzaam maar zeker komt er weer leven in de brouwerij, zeker als Jan die traditioneel op zaterdag de eieren met spek bakt voor de voltallige bemanning. Iedereen is nu weer het mannetje we gaan mooi in tenue hijsen de vlag en varen onder de nodige belangstelling de haven van Harlingen uit met bestemming Texel. Tijdens deze vaart werden we getrakteerd op een mooi schouwspel van een aantal zeehonden die heerlijk op een zandplaat lagen te zonnen, de schrijver van dit verslag moest op enig moment een lach onderdrukken toen hij even later de vergelijkenis zag met een aantal Ooldies die op hun rug op het dek lagen te zonnen. De reis verloopt prima we hebben een lekkere wind in de zeilen, en we vermaken ons prima tegen de middag zetten de koks voor de liefhebbers een heerlijke pan zuurkool en worst op dek om vervolgens weer snel in de kombuis te verdwijnen ze hebben het blijkbaar drukker dan "normaal"
Tegen 16:18u lopen we de haven van Den Burg binnen. We kregen een plaats aangewezen die verre van ideaal was maar met wat improviseren lagen we toch maar mooi in Texel. Omdat Nico Driehuis de leden voor vanavond een diner heeft aangeboden van wegen zijn 70ste verjaardag.
Daar doe je het voor...
Geven  de Koks aan dat ze de kajuit gepast willen aankleden en verzoeken de Ooldies het schip te verlaten. We gaan dan maar aan wal om de plaatselijke horeca gelegenheid te sponsoren.  Na een gezellige uurtje in Café de Compagnie, krijgen we bij terugkomst aan boord een zeer aangename verrassing, de Koks hebben hun uiterste best gedaan en de Abt fan Starum omgetoverd in een waar drie (huis) strerren Restaurant. Het werd een buitengewoon gezellige avond met heerlijk eten muziek en veel plezier.  De muzikale begeleiding was in handen van het onvolprezen accordeon duo Harry en John ook werden we nog verrast door de poëtisch kunsten van Theo, die op geheel eigen wijze verslag deed van zijn ervaringen aan boord van de Abt. Nico nogmaals gefeliciteerd met je verjaardag en bedankt voor deze mooi geste. Tegen middennacht gingen we met een klein omweggetje richting  kooi

Zondag: 08:00u De laatste dag van ons weekend is al weer aangebroken maar gelukkig hebben we nog een prachtige reis voor de boeg. Na wederom een stevig ontbijt vaart de abt tegen 09.30u de haven uit van Den burg, eenmaal buitengaats bleek dat er een serieuze wind stond ruim 5 beaufort, dat betekende dat het grootzeil gereefd moesten worden om een veilige oversteek te waarborgen. We varen richting de Lorentzsluizen om via het IJsselmeer richting Stavoren te zeilen, de weersomstandigheden zorgden er wel voor dat er van lekkere luieren niet veel kwam maar heerlijk actief bezig zijn op zo’n prachtig schip wat wil je nog meer.

Bij aankomst in Stavoren werden de spullen weer ingeladen en het gebruikelijk "Tot Volgend jaar" aan de bemanning van de Abt. Moe van dit weekend en ook zeker van deze heftige zeildag besluiten we om nog een visje te gaan eten in Lemmer.  Eenmaal daar aangekomen blijkt dat Lemmer wel bestaat!... maar vis ….dat hebben ze er niet. Om toch onze honger te stillen hebben we maar de plaatselijk snackbar bezocht.
Henk kan volgend jaar beter een Vistick bestellen dat geeft niet zo’n rommel. Na de vette hap nog een laatste groet aan iedereen en we rijden weer naar Limburg. het 17e zeilweekend zit er weer op. Misschien een van de vele maar voor de ons weer een onvergetelijk weekend.

db/nb'13 

Agenda

Evenementenkalender
zondag 24 september 2023

Ooldies On Tour


Alleen voor leden
close